La vie est belle

Článek plný sladkostí! (recepty)

20. července 2017 v 10:39 | Ella |  Jídlo a recepty
Moc ráda projíždím různé zdravé recepty, pročítám postupy, inspiruji se krásnými fotkami a plánuji
jak se šupky dupky další den pustím do kuchtění, pečení
a jak místo tančení na baletních špičkách budu tančit po kuchyti se zástěrou a plechem zdravých sušenek v ruce.
No a nakonec skutek utek.
Chápejte, jsem velice zaneprázdněná, mám plno povinnstí
ok, jsem líná vytahovat váhu a ingredience, když vím že to pak stejně nebude nikdo jíst.:D
a když už si chci dopřát nějakou raw mňamku nebo veganský oběd,
neznám nic jednoduššího než zavolat kamarádce a jít kriticky hodnotit podniky Brna.
Jednoduše řečeno, já a pečení nejsme a asi nikdy nebudeme velcí přátelé.
(Když nepočítám období Vánoc, to peču pomalu víc jak moje babička cukrářka.)


Mrzí mě že nemohu psát své postupy, prezentovat své výtvory a pyšnit se svými vlastními recepty.
Za to ale mohu napsat a odprezentovat úžasná jídla a úžasné výtvory Verunky a Niky,
jejichž recepty bych prostřednictvím svého blogu inspirovala nejen vás,
ale také sebe samotnou.
I když se jídla bojím a sladkostí obzvlášt, je třeba se svému strachu postavit, něco dobrého upéct a samozřejmě nezapomenout ochutnat! :)


Zdravé sladkosti


Zdravé jablečné muffiny



100g celozrnné mouky
30g mletých vlašských oříšků
půlka sáčku kypřícího prášku
půl lžičky skořice
100g jablečného neslazeného pyré
50ml mléka
1 vejce
4 lžíce sladidla (já použila rýžový sirup)
celé vlašské oříšky (počet tolik, kolik vám vyjde muffinů)

Smícháme si v míse mouku,mleté vlašské oříšky, prášek do pečiva,skořici...
Potom přidáme jablečné pyré,mléko,vejce a sladidlo a pořádně zamíchat a nalít do košíčků na muffiny.
Pečeme 30 minut na 150 stupňů. - po 5 minutách muffiny vytáhneme a na každý položíme celý vlašský ořech.
Skladujeme zakryté v suchu.
(Tenhle recept pro mě byl takovou volbou číslo 1, nic zdravějšího jsem si pomalu upéct snad nemohla! :D
Ale věřte mi, výsledek byl dokonalý! Muffinky nejen skvěle chutnaly, ale také překrásně provoněly celou kuchyň...)

"Raffaello"



200g nízkotučného jemného tvarohu
100g strouhaného kokosu
30g proteinu
2 lžíce sladidla (např. med)
1 balení bílé čokolády bez cukru ( lze nahradit kokosovým máslem a přidat více medu.)
Mandle (počet tolik,kolik vám vyjde kuliček)
Strouhaný kokos na obalení kuliček

Nejdříve si smíchámě kokos s tvarohem a potom přidáme ostatní ingredience kromě čokolády a pořádně zpracujeme rukama - "promačkvávat".
Nakonec si ve vodní lázni roztopíme bílou čokoládu a přidáme ji k ostatním ingrediencím a znovu zpraccujeme rukama a poté ze směsi tvarujeme kuličky a do každé do vnitř vtlačíme mandli a obalíme ji ve strouhaném kokosu.
Skladujeme v lednici.
:)
(Já nesnáším kokos, ale i přesto s ním neskutečně ráda pracuju :D a rafaello kuličky dělám každé Vánoce jak v nezdarevé tak ve zdravé verzi. Zastesklo se mi po stromečku, dárečcích, ježíšku, šmarjá Eliii a vytvářením těchhle výtečných a zdravách rafaello podle Verči jsem si i teď, v červenci naladila Vánoční atmosféru.)

"Bounty" tyčinky



100g strouhaného kokosu
3 lžíce medu/sirupu
25g kokosového oleje - v tekutém stavu
2 lžíce kokosového másla
POLEVA:

50g kakaového másla
3 lžíce kakaa
2 lžíce medu

Do mixéru /sekáčku vsypeme kokos a chvilku mixujeme na mouku, co nejvíc to půjde.
Potom přidáme med,kokosový olej a kokosové máslo a mixujeme na "hustou kaši".
Po rozmixování směs zabalíme do potravinářské fólie a dáme ztuhnout na 15-20 minut do mrazáku.
Po vyndání z mrazáku ze směsi tvarujeme malé tyčinky a než si připravíme polevu, dáme je na chvíli do lednice na talíři s pečícím papírem. (Jinak by se tyčinky k talíři přilepily😀)
Ve vodní lázni si roztopíme kakaové máslo. Po rozpuštění odstavíme a přidáme kakao a med a necháme chvilku vychladnout a potom tyčinky obalíme v polevě, dáme ztuhnout na 1 hodinu do lednice na talíři s pečícím papírem.😚
(Tenhle recept jsem zkusila udělat na přání jedné 8leté princezny, která bounty miluje. Sama jsem tenhle recept neochutnala, ale všichni ostatní - včetně ní se po něm mohli utlouct! :)

A to je jen malá ochutnávka z toho, co najdete na Verunčině profilu.
Palačinky, dorty a dokonce i donuty ve zdravé verzi?
To vše a plno dalšího najdete zde.

Zdravé pečení

(Od Niky)

Domácí ciniminis


50g hladké mouky
50g celozrnné nebo špaldové mouky
4 kávové lžičky kokosového oleje
2 malé lžičky cukru (není nutné)
4 až 5 kávových lžiček vody
1 kávová lžička sody

Dále potřebujete na drobenku a potření:
Olej
cukr
škorici


Odměříme si mouku, sodu a popřípadě i cukr a vše smícháme.
Přidáme vodu a olej a vypracujeme na hladké těsto.
Těsto si vyválíme na silikonové podložce, abychom ho už nemuseli více mučit.
Těsto s podložkou dáme na plech. Nyní si do ruky vezmeme nožík a děláme jemné rýhy a zářezy do těsta, abychom získali strukturu.
Zářezy děláme oběma směry, ale pozor, abyste těsto úplně nerozkrájali.
Těsto potřeme trochou oleje.
V misce si smícháme skořici a cukr.
Nyní posypeme těsto směsí skořicového cukru.
Nakrájíme na čtverečky.
Plech dáme do vyhřáté trouby a pečeme cca 15-20 minut na 180 ° C do křupava.





Chcete říct tajemství? Jako malá jsem nejedla téměř nic jiného než nesquick a ciniminis s mlékem.
Vážně, byla jsem schopna tohle jídlo jíst na snídani, oběd i na večeři.
A když nebyl? Tak jsem prostě nejedla-
(Ehm...to nebyla anorexie, to byla umanutost)
Každopádně zastesklo se mi po té chuti a jakmile jsem uviděla tenhle recept neodolala jsem, vyzkoušela a jedno ráno den začala snídaní těchhle famozních ciniminis s lískooříškovým mlékem.
A ještě nikdy v životě jsem si na ciniminis takhle nepochutnala! :)


Famozní kynuté těsto



těsto:
750g hladké mouky (špaldová nebo ledajaká jiná, která Vám vyhovuje 😌)
3 PL jablečné pyré (můžete dát i vejce, já jsem však chtěla veganskou verzi 😇)
300ml rostlinného mléka
5 PL cukr (může být i méně 😉)
50g droždí (pokud je starší, tak dejte i trochu sody)
špetka soli
100g kokosového oleje

Náplň:
džem
tvaroh (pohankový nebo normální)
karob (nebo kakao, mně však více chutná karob)
datle
rozinky nebo sušené švestky

Nejprve si udělám kvásek. Do 150ml jemně teplého (ne horkého ⛔) mléka rozdrobíme droždí, 3PL cukru a 3PL lžíce mouky. Jemně zamícháme a dáme na teplé místo kynout cca 30 minut.
Do vykynutého kvásku přidáme postupně mouku, cukr, špetku soli, jablečné pyré a olej.
Promícháme a podle konzistence přiléváme mléko (nedávejte ho najednou, abyste pak těsto neměli moc lepkavé, každá mouka saje jinak, takže se může stát, že budete muset přidat více mléka nebo naopak více mouky).
Mícháme, dokud nám nevznikne vláčné těsto.
Opět přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo na hodinu a půl.
Zatímco nám těsto kyne, uděláme si nádivku.
Rozmícháme tvaroh s namočenými datle (můžete přidat i cukr namísto datlí).
Tuto tvarohovou náplň rozdělíme na dvě části a do jedné z nich přidáme karob.
Podle chuti můžeme přidat rozinky nebo švestky.
Po hodince a půl, když máme těsto krásně vykynuté, můžeme z něj udělat buď závin, buchty nebo koláčky.
Já jsem udělala jeden závin naplněný meruňkovým džemem, který jsem následně rozkrájela na šneků a těch jsem naskládané do bábovkové formy .
Ve formě jsem je ještě nechala asi 20 minut nakynout.
(Tenhle recept jsem zatím nezkoušela, ale v nejbližší době určitě vyzkouším.)

Věřím, že vám jak Cini Minis tak kynutá bábovka bude chutnat.
Pokud je budete zkoušet, prosím nezapomeňte udělat milé autorce radost a přidat fotku z hastagam #sunnypecie
Další její skvělé recepty najdete na jejím blogu https://bruntella.blogspot.cz//
a na jejím intagramu zde😊

Doufám že se Vám recepty líbily a že Vás inspirovaly tak jako inspirovaly mě-

Dobrou chuť bez výčitek Vám přeje Ella. :)
 


Komentáře

1 Kubi Kubi | Web | 21. července 2017 v 8:28 | Reagovat

Páni, hlavně ty kokosové a ciniminis musím zkusit! xD

2 Leník Leník | Web | 24. července 2017 v 16:16 | Reagovat

Tééda! Všechny sladkosti vypadají skvěle :). Hned bych si dala <3.
Moje teta moc ráda peče, tak jí někdy poskytnu recept a zkusíme to společně :).
Děkuji za tento článek!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama